Find jeres egen Pnyx

  • Tid: 60-90 minutter
  • Antal: 2-50
  • Udstyr: Ingenting
  • Forberedelse: Ingen

I fællesskab skal eleverne gå på opdagelse på højskolens område for at finde gode steder at holde taler - og dermed trække tråde til antikkens forsamlingspladser.

I det antikke Athen lå der lidt uden for bymidten en plads kaldet Pnyx. Den blev brugt til at huse folkeforsamlingen Ekklesia, hvor alle (frie mænd) hver tiende dag var velkomne til at mødes og diskutere anliggender.

Pnyx gennemgik over årene flere forskellige konstruktioner, men fælles for dem var en amfi-lignende konstruktion med et podie til taleren og en stor plads, der kunne huse mange tusinde mennesker. Her udviklede det athenske demokrati sig, og flere store talere som Perikles, Alkibiades og Demostenes har talt på pladsen.

En del af Pnyx er stadig bevaret og kan ses på billedet her.

I denne øvelse skal eleverne gå på jagt efter højskolens egen Pnyx: Altså et sted der er velegnet til at samles og holde taler. De fleste har jo en foredragssal, men det er næsten for oplagt - så gå gerne rundt og undersøg, hvad der ellers er på skolen. Mange skoler ligger naturskønt, så måske der er en bakkeskråning eller en form for gårdsplads, der vil egne sig?

Når I har fundet en egnet plads, kan eleverne på skift indtage talerstolen og læse introduktionen til en klassisk tale. Hvis der er blevet holdt en klassisk tale på netop jeres skole, kan I inddrage den for at trække endnu flere tråde tilbage til historien.

En idé kunne være at lave øvelsen i starten af forløbet og så som afslutning vende tilbage til højskolens Pnyx og holde de afsluttende elevtaler - måske med resten af skolen.

Nysgerrig på retorikken? Dyk ned i vores praktiske øvelser.

Find mange flere øvelser og fagartikler her