Om Røst

Alle unge skal have modet til at tage ordet

Røst er en talerskole, der arbejder for at give unge modet til at tage ordet. Vi elsker det mundtlige rum og den kraft, der ligger i at stille sig frem, tage ordet og blive hørt og forstået - uanset om det drejer sig om at brage igennem på talerstolen, til demonstrationen, til bestyrelsesmødet, frivilligarrangementet eller på festivaler og folkemøder.
Vi er specialiseret i unge stemmer, men alle er velkomne. Vi er ikke for profit, alt overskud fra vores aktiviteter bliver i projektet.
Røst er drevet i et tæt samarbejde mellem Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet.

Nysgerrig? Du kan komme i kontakt med os her.

Hvad kan Røst tilbyde?

Book Røst
Siden 2016 har vi hjulpet hundredvis af især unge i både Danmark og Norden med at tage ordet. Vores tidligere talere er en mosaik af klimaaktivister, udsatte unge, bestyrelsesmedlemmer, minoritetspersoner, gymnasieelever, unge med funktionsnedsættelse og mange, mange andre.
Vores metode trækker på de klassiske retoriske redskaber, der har tråde helt tilbage til antikken, fordi vi kan se, at de virker.


Vi kan bookes til korte workshops eller længere forløb, og det kan sammensættes på mange måder, for eksempel:

  • Oplæg: I løbet af en times tid eller to præsenterer vi udvalgte retoriske redskaber, som giver deltagerne konkrete værktøjer, de kan bruge, når de selv skal tage ordet foran andre.
  • Workshops: På workshops, som typisk varer en dag eller to, går vi mere i dybden og arbejder gennem kreative øvelser og inspirationsoplæg med en række retoriske redskaber. Her vil deltagerne blive skarpere indenfor formidling og præsentationsteknik, og de vil prøve virkemidlerne af med egen krop og stemme.
  • Forløb: Vi kan også tilrettelægge et længere undervisningsforløb for grupper, hvor vi mødes flere gange, og der er plads til individuelt arbejde mellem hver session. Her kan vi dykke ned i jeres konkrete virkelighed og udfordringer gennem dybdegående arbejde med den retoriske værktøjskasse suppleret af individuelle feedbacksessioner med den enkelte deltager.
  • Rådgivning af talere: Røst tilbyder desuden individuel retorisk rådgivning og træning af talere, der skal på scenen til mindre eller større events. Gennem sparring, grundig feedback og et blik på den enkeltes særegne træk som taler sikrer vi, at taleren bliver fortrolig med både manuskript, egen stemme og eventuel nervøsitet.

Skræddersyede forløb og trygge rum

Alle oplæg, workshops og forløb er altid tilrettelagt, så de passer til den deltagergruppe, vi står overfor. Vi kan derfor altid skræddersy en løsning, der passer til lige netop jeres organisation. Kontakt os gerne for en snak om jeres behov.
Både i vores undervisning og til vores arrangementer lægger vi stor vægt på at skabe trygge rum for deltagerne.

Taletid til unge

Alle unge skal have modet til at tage ordet
Røsts vision er, at alle unge skal have modet til at tage ordet. Sammen med kulturaktører som Det Kongelige Teater, Glyptoteket og flere højskoler skaber vi events, hvor både nye og erfarne talere kan få mulighed for at stå på en scene og tage ordet. Samtidig arbejder vi for at sikre taletid til unge på etablerede scener fx ved folkemøder og grundlovsdag, hvor det typisk er de ældre stemmer, der kommer til orde.

Røsts samarbejdspartnere
Vi har blandt andet samarbejdet med Roskilde Festival, Den Grønne Ungdomsbevægelse, SUMH, Fælles Forandring, Den Rejsende Forfatterskole, DFUNK, Rapolitics, Ungdomsøen, Mino Danmark, Mino Ung, Fridays for Future, Lyngby-Taarbæk Bibliotekerne, Finansforbundet, Glyptoteket, Det Kongelige Teater og LGBT+ Danmark.

Undervisningsmaterialer og arkiv

Her på siden finder du desuden vores gratis undervisningsunivers med masser af øvelser til dig, der skal undervise andre i at tage ordet samt et arkiv med inspirerende taler, der alle ledsages af et analytisk kommentarspor udarbejdet af retorik-studerende ved Københavns Universitet. God fornøjelse med det mundtlige rum.

Hvad siger deltagerne om Røst?

"Det var et utroligt spændende og givende arrangement. Jeg fik en masse redskaber, som jeg kan bruge både i skolen og i andre demokratiske sammenhænge. Dygtige og inddragende personer fra Røst, som skabte et fedt rum."

Elev, Silkeborg Gymnasium, deltager på workshop

"Til workshoppen var der rig mulighed for konstruktiv kritik og åben debat og masser af ros til de forskellige talere. Alle var støttende over for hinanden, og der var god stemning."

Elev, Kolding Gymnasium, deltager på workshop

"Røst skabte et fantastisk forløb. Både takket været de mennesker, jeg var sammen med, og de to undervisere, som var kærlige, hjælpsomme og ivrige efter at lære fra sig. Selve undervisningen var lærerig, og jeg føler mig meget mere tryg som taler."

Deltager, talerskole for minoritetsetniske unge.

"Uforglemmelig, overvældende oplevelse af at kunne dele det, man har på hjertet og desuden blive lyttet til."

Højskoleelev, taler ved Røst-arrangement

Kontakt

Hvis du vil vide mere om Røst, talerskolen, vores undervisningsmaterialer eller arrangementer, er nysgerrig på et muligt samarbejde eller har brug for pressemateriale, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Røst-ansvarlig Ungdomsbureauet: Martin Fehr Therkildsen / Ungdomsbureauet / martin@ungdomsbureauet.dk / 2678 2125
Røst-ansvarlig Vallekilde Højskole: Pia Beltoft / Vallekilde Højskole / pia@vallekilde.dk / 4118 7517

Projektmedarbejdere:
Gunvor Barkholt
/ Ungdomsbureauet / gunvor@ungdomsbureauet.dk / 2658 5220
Mads Strange / Ungdomsbureauet / mads@ungdomsbureauet.dk