Buddhisten

  • Tid: 5-15 minutter
  • Antal: 2-20
  • Udstyr: Evt. en projektor
  • Forberedelse: Prøv på egen krop

En af de øvelser, der kan det hele: buddhisten varmer stemmen og kroppen op, øver dig i at bruge din mave og træner stemmens klang, så den lyder af mere!

Denne øvelse bruger åndedrættet fra Badebolden og bækkenvippet fra Chokoladeskildpadden, så lær dem at kende, før du begynder på den her.


Eleverne ligger på ryggen med fødderne i gulvet, så knæene er løftet og peger op mod loftet. Fødderne skal være i hoftebreddes afstand. Det er vigtigt, at eleverne slapper af i mave, nakke og skuldre, og at hovedet ligger i naturlig forlængelse af rygsøjlen.

Den lyd, eleverne skal lave er ”Hammaaaa”. Det svarer til at sige ”Amager”, bare noget langsommere og med et ”h” foran: ”H’Ama’r”. Lyden kan også lede tankerne hen på en flok buddhister, der mediterer (deraf navnet)!

Eleverne siger nu ”Hammaa” på en behagelig tone, mens de laver bækkenvippet fra Chokoladeskildpadden. Fra det luftige ”h” og til det første åbne ”a”. Herefter samler de læberne til et ”m”, så de kan mærke små vibrationer i overlæben, holder lyden et par sekunder mere og åbner så igen munden til det andet åbne ”a”. Eleverne holder lyden, så længe det er behageligt og slipper så spændingen, så bækkenvippet udlignes og luften strømmer ind i lungerne af sig selv ligesom i øvelsen Badebolden. Gentag mindst 3 gange.

Undervejs i øvelsen kan eleverne eksperimentere med deres lyd. De kan for eksempel afprøve, hvad der sker med lyden, hvis de runder læberne eller sænker kæben. De kan også gå mere visuelt til værks og måske prøve, om lyden bliver fyldigere, hvis de forestiller sig, at de er buddhistiske munke, der sidder og ”chanter” på toppen af verden i Tibets bjerglandskab!

Øvelsen kan også udføres liggende på siden, på alle fire eller stående med ryggen op ad en væg. Det kan være en god idé at lave øvelsen netop i den rækkefølge, så eleverne kan bruge dét, de har lært liggende, også når de står op.

Som inspiration kan I se Barack Obamas "A world that stands as one"-tale fra Berlin 2008 og lægge mærke til, hvordan han aldrig snapper efter vejret eller virker anstrengt i stemmen, uanset hvor lange hans sætninger er.

Nysgerrig på retorikken? Dyk ned i vores praktiske øvelser.

Find mange flere øvelser og fagartikler her