Brainstorm med bogstav-benspænd

  • Tid: 20-30 minutter
  • Antal: 4-30
  • Udstyr: Udskrift af ark med bogstaver.
  • Forberedelse: Udskriv ark

Ved i fællesskab at lave brainstorm ud fra bestemte bogstaver opstår der hurtigt et stort, fælles kartotek over alverdens tanker og ideer. Et godt afsæt for at starte taleskrivningen.

Det kan være svært at finde på, hvad man skal holde tale om. Denne øvelse er en fælles brainstorm-proces, hvor der på kort tid bliver produceret en masse ord, der kan være afsæt for taleskrivningen. Brug den som optakt til elevernes arbejde med deres egne taler.

Print arkene - Der er et ark for hvert bogstav i alfabetet (undtagen C, Q, W, X og Z) og på hvert ark et emne.

Find arkene her

Hver elev får et ark – det betyder nok, at ikke alle bogstaver kommer i spil. Du kan overveje at sortere, så du vælger de mest anvendte bogstaver (E, N, T, S, R osv.).

Her kan du vælge, om eleverne skal skrive i en bestemt kolonne, eller om de selv må vælge, hvor de skriver.

Så beder du dem skrive løs i cirka et minut. Herefter sender de papiret videre, hvorefter du igen beder dem skrive i ét minut. Sådan fortsætter du, så længe du synes, det passer.

Du kan vælge at tage en ekstra runde med de overskydende bogstaver eller løbende lægge papirerne ud til eleverne, så I kommer omkring alle bogstaver.

Resultatet skulle gerne være en masse ord på hvert ark, der viser, at der findes tusindvis af gode ideer til en tale. I kan sprede dem ud på et bord og lade eleverne kigge på dem og suge til sig af inspiration. I kan eventuelt hænge arkene op et sted på højskolen, hvor eleverne ofte går forbi, så de løbende bliver mindet om taleideerne.

Nysgerrig på retorikken? Dyk ned i vores praktiske øvelser.

Find mange flere øvelser og fagartikler her