Retorikkens comeback i moderne tid
Men i moderne tid vender det igen, og i vor egen tid er retorikken igen værdsat. Det er der mange grunde til, og vendingen kommer ikke på én gang.
I første halvdel af det tyvende århundrede er man stadig, under indtryk af de totalitære ideologiers massepåvirkning, skeptisk over for retorikken, samtidig med at man har måttet erkende dens magt. Retorikken er, forstår man, for vigtig til, at man kan ignorere den. Men man forholder sig kritisk til den. Informationsmængden er i moderne tid så stor, at det bliver vigtigt at kunne skelne væsentligt fra uvæsentligt, redelig oplysning fra propaganda.
Retorikkens betydning bliver gradvist igen anerkendt inden for en lang række fag som filosofi, teologi og litteraturhistorie, men også som et fag i sig selv og i sin egen ret. I dag kan man læse retorik på universiteterne i København og Aarhus, og omdøbt til kommunikationsteori indgår den i mange andre universitetsuddannelser og på alle fakulteter.
En stor del af æren for den fornyede respekt for retorikken skyldes Jørgen Fafner, der i mange værker har insisteret på sammenhængen mellem tanke og tale eller mellem erkendelse og fremstilling. Fafners tilgang er holistisk, men andre har fokuseret på dele af det retoriske system.
Specielt er der sket en stor teoretisk udvikling inden for argumentation og argumentationsanalyse. Det store navne her er den belgiske filosof Chaim Perelman, der vender tilbage til Aristoteles og fokuserer på hans betoning af, at retorikken altid har et publikum dvs. en modtager for øje.
For ham er retorikken bygget på fornuft og kan bruges til at skelne mellem god og uredelig argumentation. Perelman finder ligesom den tidlige græske retorik især det juridiske felt og argumentationsformerne i retssager nyttige for udarbejdelsen af sin nye retorik.
Mere praktisk orienteret har Stephen Toulmin opstillet en model for analyse af argumentation, der bygger på både syllogisme og enthymen. På dansk grund er den teori blevet udbredt til mange andre end retorikstuderende gennem Charlotte Jørgensen og Merete Onsbergs bog om praktisk retorik, Praktisk Argumentation, der medtager de klassiske appelformer og også, som Perelman, forholder sig til spørgsmålet om talerens redelighed og dermed igen til retorikkens etik.
Også elocutio (den sproglige udformning) og ornatus (figurlæren) har inspireret til mange nye indsigter angående stilens betydning. Ikke mindst har metaforen været analyseret som den måske mest virksomme af dem. Man forstår igen figurerne ikke kun som pynt, men som en væsentlig del af argumentationen. Form og indhold hører sammen.
Af samme grund og på grund af de nye midler er actio også genstand for fornyet interesse sammen med etos. Specielt har fjernsynet her skabt et nyt behov.
Men størst har udvidelsen af det retoriske felt været inden for genrer og medier. Udover de tre talegenrer, brev og prædiken inddrager man nu mange andre genrer blandt andet nye genrer i nyere medier som TV og radio. Derfor taler man i et udvidet perspektiv om den retoriske situation som alle situationer, der omfatter en afsender og en modtager.
Senest har de digitale muligheder med Facebook, Twitter osv. udvidet det offentlige rum og ændret den enkeltes muligheder for at gøre sine synspunkter gældende. De - såkaldt - sociale medier har på en måde formindsket forskellen mellem mundtlig og skriftlig retorik.