Om Røst

Talerskole for unge

Røst er en talerskole, som har til formål at give unge en stærkere stemme i det offentlige rum. Talerskolen eksisterer digitalt her på røst.dk og folder sig ellers ud på højskoler i hele landet, hvor unge får træning i at holde taler.

I en tid, hvor der aldrig har været flere muligheder for at ytre sig på alle tænkelige platforme, vil Røst dyrke den gode gamle tale. Væk fra de hurtige likes og hen til det sted, hvor røverhistorier og fremtidsdrømme finder vej til et talemanuskript og videre op på talerstolen.

Røst skaber et rum, hvor vi får sagt det, der betyder noget, lytter til hinanden - og derfor lærer af hinanden.

Røst er støttet af Nordea-fonden

Røst er blevet til med støtte fra Nordea-fonden.
”Røst er et spændende, relevant og utraditionelt ungeprojekt, hvor de unge i bogstavelig forstand får og tager taletid og mulighed for at fortælle om deres version af ungelivet i dag. Projektet kommer godt rundt i hele landet, på 19 højskoler, via talerfestivaler på KØS og til store folkelige arrangementer som Folkemødet. Vi tror derfor på, at projektet vil have en afsmittende effekt, så endnu flere unge får lyst til at tage del i den offentlige debat, og så Talerskolen kan leve videre efter projektperioden er slut” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden.

Holdet bag Røst

Røst er resultatet af et nyskabende 4-årigt samarbejde, der løber fra 2016-2019, mellem KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Vallekilde Højskole og Ungdomsbureauet + 18 højskoler fra hele landet.

KØS Museum for kunst i det offentlige rum, som er initiativtager til projektet, danner den kunstneriske og fysiske ramme om Røst Festival og sammensætter festivalprogrammet. Vallekilde Højskole er ansvarlig for undervisningen på højskolerne og udvikler af undervisningsmaterialet. Både festival og talerskole udvikles i tæt samarbejde med Ungdomsbureauet.

En stor tak skal lyde til de seks kvinder bag fagartiklerne: Lisa Storm Villadsen, Lene Kleinschmidt, Lena Bjørn, Bodil Due, Kristine Marie Berg og Christina Pontoppidan.

Øvelserne er udviklet af: Lisa Storm Villadsen, Lene Kleinschmidt, Lena Bjørn, Bodil Due, Kristine Marie Berg, Christina Pontoppidan, Bianca Anthony, Karoline Krabbe, Sidsel Øst Hansen, Jacob Cowland, Emilie Juul Giese, Aksel Færk, Alberte Jannicke Lørup, Peter Thomsen, Sofie Fjelster, Maria Buck Jensen, Pernille Anna Petersen, Feodora Wester, Leela Legêne Thomsen, Laura Hjortkjær, Julie Kiellberg, Sine M. Hedegaard, Simone Brendstrup, Linnea Fonfara og Katrine Volsing.

En særlig tak til Lærke Skærlund for med stor grundighed at have gennemlæst samtlige øvelser.

Højskoler fra hele landet med i Røst

Talerskolen bliver til i samarbejde med 19 højskoler i hele Danmark og kulminerer hvert år med Røst Festival, som samler unge fra alle dele af landet i en unik festivalform på KØS Museum for kunst i det offentlige rum, der fejrer talen og det talte ord med kunst, musik, debat, foredrag – og selvfølgelig de unges egne taler.

De deltagende højskoler er: