Chokoladeskildpadden

  • Tid: 5-15 minutter
  • Antal: 4-20
  • Udstyr: Ingenting
  • Forberedelse: Prøv på egen krop

Denne øvelse træner stemmen, så du bruger "maven" og ikke "halsen", når du taler.

I denne øvelse er det en fordel, hvis du allerede har arbejdet med reflektorisk vejrtrækning i øvelsen Badebolden.

Bed eleverne om at stille sig med ryggen mod væggen. De skal stemme imod med ryggen og gå et halvt skridt ud med fødderne, som om de sidder på en høj usynlig stol. Nu skal de forestille sig, at der er en chokoladeskildpadde på væggen, som de skal mase flad med lænden. Ved denne bevægelse kommer der naturligt et hoftekip, hvor bækkenet skubbes ind under resten af kroppen, og den nederste del af maven bliver aktiveret. Det skal mærkes, som om man spænder lidt i de nederste mavemuskler. Den bevægelse skal du bruge for at "tale med maven".

Bed nu eleverne sige lyden "ksss", mens de maser chokoladeskildpadden flad med lænden, indtil de ikke har mere luft i lungerne. Når eleverne slipper spændingen i mavemusklerne lænden, kommer luften naturligt ind igen af sig selv.

Hvis det er svært for eleverne at lave kippet siddende op ad væggen, kan øvelsen laves liggende på ryggen med fødderne i gulvet, så knæene peger op mod loftet.

Som inspiration kan I se Barack Obamas "A world that stands as one"-tale fra Berlin 2008 og lægge mærke til, hvordan han aldrig snapper efter vejret eller virker anstrengt i stemmen, uanset hvor lange hans sætninger er.

Nysgerrig på retorikken? Dyk ned i vores praktiske øvelser.

Find mange flere øvelser og fagartikler her