Ved MTV Video Music Awards

Alicia Keys

  • År: 2016
  • Sted: MTV Video Music Awards, New York, USA

Analyseret af
Karoline Krabbe og Laura Hjortkjær

“Yes. New York city, the best place in the world.”

Hvorfor er denne tale interessant?

Alicia Keys' tale til MTV Video Music Awards (VMA) 2016 er interessant, fordi den på trods af sit korte format rummer mange forskellige politiske lag. Hun kommenterer på religion, køn, ligestilling og krig. Talen er også en hyldest til dr. Martin Luther Kings verdenskendte tale “I have a dream”, der bliver brugt som afsæt til at kommentere på den politiske situation anno 2016. Keys' tale kan også anvendes som et afsæt til at undersøge, hvordan den politiske situation har ændret sig siden Luther Kings tale.

Den retoriske situation

Alicia Keys (1981) er en amerikansk R&B-sangerinde. Hun gjorde sig bemærket i maj 2016, fordi hun ikke længere vil gå med make-up. Alicia Keys skal i talen introducere de nominerede til Best Male Video til MTV VMA 2016. Talen bliver afholdt på 53. årsdagen for Martin Luther Kings tale ‘I have a dream’. Keys' baggrund som en biracial kvinde styrker hendes adkomst til at tale om Martin Luther King og hans kamp for lige rettigheder. Responsen på talen på de sociale medier var efterfølgende meget positiv, men fokus lå meget på Keys' fravær af make-up i stedet for talens egentlige budskab.

Yes. New York city, the best place in the world, I’m so happy to be here. Yes. So incredibly, today marks the 53rd anniversary of Dr. Martin Luther King’s I Have A Dream speech. (klapsalver)

And in honor of that I want to share with you a little poem. Okay?

If war is holy, and sex is obscene,

then we got it twisted in this lucid dream.

Baptized in boundaries, schooled in sin,

divided by differences, sexuality and skin.

So we can fear each other. Hate each other.

We can break these walls. We can build these walls, between each other.

Baby, blow by blow, and brick by brick, keep yourself locked in. Yourself locked.

Oh, maybe we could love somebody. Maybe we could care a little more.

Oh, maybe we could love somebody, instead of polishing the bombs of holy war.

Thank you (klapsalver)

I still believe in that dream that one day our nation is gonna rise up and finally, finally be completely about the true meaning of this creed that all women and men are created equal. (klapsalver)

Det siger retorikerne

Selvom de færreste vil kunne holde en tale med samme musikalitet som Keys', kan det være en inspiration at se, hvordan hun bruger sit kropssprog og sin stemme gennem talen. Hendes optræden foregår på en scene med publikum siddende næsten hele vejen rundt om. Det er derfor udfordrende for Keys at tale til og se hele sit publikum. Hun henvender sig dog flere gange undervejs til publikum, og hun vender sig også mod den del af publikum, som er placeret ude i siderne. Hendes øjenkontakt er med publikum, og selvom hun bliver filmet, og der formodentlig er kameraer overalt, så er der kun få øjeblikke, hvor hun kigger direkte ind i dem. Derudover virker hun enormt tilstedeværende og selvsikker. Hendes acapella fremførelse af "Holy war" bliver underbygget af et meget levende kropssprog.

Talen rejser en række interessante spørgsmål, som det kan være spændende at dykke ned i. Kan Alicia Keys fx tale om Martin Luther Kings “I have a dream” på grund af hendes hudfarve eller ville for eksempel en hvid kunstner som Britney Spears kunne have gjort det samme? Og er det passende at være politisk i en lejlighedstale til et musikshow, eller bør man gemme det til andre tidspunkter? Eller kan man ligefrem tale om, at Alicia Keys har et ansvar for at kommentere på samfundsstrukturer, når hun rent faktisk får taletid og bliver hørt? Her kan man også forholde sig til det forhold, at en stor del af den efterfølgende omtale fokuserer på Alicia Keys' fravalg af make-up i stedet for hendes politiske kommentarer i selve talen. Læs om reaktionerne her.

Nysgerrig på retorikken? Dyk ned i vores praktiske øvelser.

Find mange flere øvelser og fagartikler her